Connexió Girona: píndoles creatives

EQUIP COL·LABORADOR
Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona (Ajuntament de Girona)
Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.
Conexiones improbables (Bilbao)
ESDAP OLOT

conexions copia

El programa Bòlit Emprèn, impulsat pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona de l’Ajuntament de Girona, és un projecte subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’Ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, regulat per l’Ordre EMO/312/2012. Dins d’aquest programa hi havia l’acció Connexió Girona, on es va establir la col·laboració entre el Bòlit i l’Escola, i consistia en un projecte pilot de pràctiques d’artistes a diferents empreses i/o entitats, tutelades per artistes experts en qualitat de mentors i d’una unitat de gestió experimentada en aquest tipus de connexions que vinculen artistes creatius de nivell amb el mercat de treball, al mateix temps que s’ajuda a la innovació i competitivitat en empreses, comerços i centres de treball especial.

En el cas de l’EASD d’Olot es va comptar amb l’artista mentor Tomàs Aragay i amb la participació de l’artista Rafael Sànchez.

El punt de partida de reflexió de l’acció era establir vincles entre l’Escola i el barri on s’ubica (centre antic) i amb la ciutat d’Olot, per a millorar la percepció que es té des d’aquesta ciutat tant cap a l’escola com cap al barri.

El grup d’alumnat (5 persones) d’una assignatura optativa de 4t grau de disseny van treballar amb la seva professora, el tutor i l’artista, aquesta problemàtica, ja que formava part del contingut del curs.

Tomàs Aragay proposa compartir amb l’Escola l’experiència acumulada al llarg de 8 anys en la direcció i implementació del festival MAPA a Pontós, una experiència en la qual es van desenvolupar múltiples estratègies d’aproximació a la societat civil per a apropar-hi “l’art contemporani “, els seus beneficis i capacitats.

El grup va començar reflexionant sobre el valor de l’Escola, l’única Escola pública amb titulacions de grau superior a la província, i sobre la formació d’un/a artista en contraposició a altres oficis. Es va posar també de manifest la poca integració a la ciutat de l’Escola tant per part de l’alumnat com per part del professorat, i es detallen les característiques de la ciutat d’Olot (48 nacionalitats) i dels seus habitants.

En el curs de la reflexió es va començar a repensar el concepte d’art, el fet que l’art –i també el disseny- estigui a tot arreu; la creativitat a l’abast de tots, i la utilitat de l’art i el disseny com a mitjà d’expressió, crítica, autoconeixement, reflexió, provocació. Es va organitzar una sortida a l’exterior de l’Escola per detectar tot allò que es pugui anomenar “Art” i/o Disseny.


TUTORS RESPONSABLES
Centre d’Art Contemporani (Girona): Carme Sais Gruart, directora.
Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot: Nuri París Mir, professora.
Conexiones improbables (Bilbao): Arantxa Mendiharat i Roberto Gómez.

ARTISTA CONVIDAT
Tomàs Aragay Sastre
Rafael Sànchez Domingo

CURS I ESPECIALITAT
Assignatura optativa de quart grau de disseny: Disseny i medi ambient.

OBJECTIUS
Posar en valor la utilitat de l’art i el disseny i de la pròpia Escola, i el poder transformador de l’art: oferint els seus serveis a la població (comerços i particulars), presentant-se com un viver de gent qualificada per a resoldre i/o assessorar en temes de disseny.

ACTIVITATS
1. Trobada a les dependències de Bòlit, de totes les entitats participants al projecte Connexió Girona i explicació d’aquest projecte a càrrec de Conexiones Improbables.

2. Sessió de metodologia de treball, a les dependències de Bòlit, amb totes les entitats participants i tots els artistes.

3. Dos sessions de col.laboració de treball entre l’Escola i els artistes, a la mateixa Escola.

4. Presentació pública de resultats a les dependències de Bòlit (l’Escola presenta un esborrany del que serà el resultat final).

5. Presentació pública dels resultats el dimarts 18 de febrer a les 11h (sala d’actes de l’Escola, Olot): presentació del projecte resultant a la comunitat educativa, al govern local, al barri i a la ciutadania.

TEMPORITZACIÓ
En el cas de la col·laboració entre el Bòlit i l’EASD-Olot, l’activitat es va portar a terme durant el primer semestre del curs 2013-2014, de setembre a desembre.