Digues la teva! Taller d’expressió audiovisual

EQUIP COL·LABORADOR
ACVic Centre d’Arts Contemporànies
Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic
Adobe Youth Voices

digueslateva copia

Taller que ha desplegat el procés de realització de diversos projectes audiovisuals, mitjançant la formació en programes de retoc d’imatge i d’edició de vídeo. Ha combinat l’aprenentatge tècnic amb la conceptualització, la tematització, l’organització de les tasques i l’estructuració d’un equip de treball que ho porta a terme. Durant aquest procés s’han generat una sèrie d’audiovisuals que tracten temàtiques de caire social i vivencial, plantejats des de la visió dels joves d’edat entre 16 i 18 anys que hi han participat.  Temes com la feina, els anhels, el futur, la inseguretat, els prejudicis, els rols, les etiquetes, la rutina, la identitat, han servit per construir una sèrie de curtmetratges tractats des de l’animació, la ficció o el vídeo experimental.

Com a part del procés de treball s’ha comptat amb la col·laboració de Les Salonières, un col·lectiu d’artistes que utilitzen tècniques audiovisuals, la performance i la realització de tallers per portar a terme les seva pràctica artística. Hi han participat en l’activació de dinàmiques que ha servit per articular els grups, escollir la temàtica i posar el focus d’atenció en aspectes de caire social. En aquest cas s’ha utilitzat l’art i la comunicació com a eina de cohesió, expressió o denúncia social. Qüestions com, què ens agrada i ens desagrada de nostre entorn? quins són els desitjos, anhels o preocupacions que volem manifestar? Com podem expressar les nostres idees i com ens organitzem en grup per realitzar-les?, han servit per articular les diverses fases del taller. A partir d’aquesta experiència que combina aprenentatge i producció, sota el títol Digues la teva!, els joves participants han decidit els continguts dels seus treballs i els han portat a terme.
Els estudiants han participat en el projecte de forma voluntària, fora de l’horari lectiu i utilitzant les infraestructures de l’escola.

Un projecte impulsat de manera conjunta entre ACVic Centre d’Arts Contemporànies i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, amb el suport del programa internacional Adobe Youth Voices.


TUTORS RESPONSABLES
ACVic Centre d’Arts Contemporànies: Bruna Dinarès i Elisabet Wenceslao
Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic: Laura Mas i Berta Noguer

ARTISTES CONVIDADES
Les Salonnières

CURS I ESPECIALITAT
1r i 2n de Batxillerat artístic i escènic.
Cicle de Formatiu de Grau Mitjà d’Autoedició.
(52 alumnes inscrits fora d’horari lectiu)

OBJECTIUS

  • Donar suport als joves per potenciar i exterioritzar el seu pensament i inquietuds de forma creativa. Els joves condueixen el projecte, escullen la temàtica a tractar i s’organitzen en grup per dur a terme la proposta.
  • Dotar als joves de recursos per a l’expressió personal, l’habilitat per idear i innovar, la capacitat per treballar col·lectivament, l’habilitat per adaptar-se a les decisions del grup i fomentar l’esperit crític i la reflexió social.
  • Utilitzar les noves tecnologies per donar suport a l’activisme del jovent i el posicionament envers l’entorn immediat.
  • Dotar als participants dels coneixements introductoris als programes d’edició fotogràfica i videogràfica.
  • Impulsar la visió que l’art i la comunicació poden esdevenir eines i processos per a la cohesió social.
  • Realitzar un treball videogràfic elaborat en grup.

ACTIVITATS
Durant el taller els alumnes han après les diferents fases d’elaboració d’un documental:

  • Preproducció – Elecció de la temàtica, documentació, planificació, guionatge i storyboard.
  • Rodatge
  • Post-producció – Edició i muntatge de la peça final.

SESSIÓ 1: Presentació del taller i dels grups
SESSIÓ 2: Teoria de la imatge i vídeo
SESSIÓ 3: Retoc de les imatges fetes – explicació del programa Photoshop
SESSIÓ 4: Sessió amb Les Salonnières per decidir el tema: Què ens preocupa? i Com és la nostra societat? Referents, art contemporani i acció!” fem els grups de treball
SESSIÓ 5: Documentació, guionatge i planificació –> de la idea al guió literari
SESSIÓ 6:Del tema al tractament –> Sessió amb Les Salonnières: Acabem de donar forma a les idees “A grans mals, grans remeis”
SESSIÓ 7: Documentació, guionatge i planificació –> Guió Literari, Guió Tècnic i Story Board definitius
SESSIÓ 8: Photoshop – 2a sessió -> Treball individual. Retoc de les imatges fetes i resolució de dubtes
SESSIÓ 9: Posada en comú i debat de la idea /planificació dels dies de rodatge
SESSIÓ 10: Rodatge (vídeo o foto) / Bolcatge (de 4 grups)
SESSIÓ 11: Rodatge (vídeo o foto) / Bolcatge (de 4 grups)
SESSIÓ 12: Rodatge (vídeo o foto) / Bolcatge (de 4 grups)
SESSIÓ 13: Revisió del material // Sessió teòrica del Premiere
SESSIÓ 14: Muntatge
SESSIÓ 15: Muntatge: Audio i Crèdits
SESSIÓ 16: Finalització del muntatge
SESSIÓ 17: Visualització, revisió i crítica (entre tots)
SESSIÓ 18: Retocs i exportar

JUNY 2014: Exposició Digues la teva! a ACVic Centre d’Arts Contemporànies

DESCRIPCIÓ DELS DELS PROJECTES AUDIOVISUALS REALITZATS

CURT ABSURD
Nàbia Adillon, Núria Molist, Judit Mas, Júlia Pujols, Ariadna Noguer, Ferran Vilardell, Ivette Puigdesens i Albert Soldevila

Lliure interpretació pel què fa a tot el contingut del curt, amb la premissa que el títol “Curt absurd” podria no ser vertader. Us convidem a exprimir les vostres capacitats i a treure totes les possibles interpretacions i significats que se us acudeixin, és un regal de nosaltres a vosaltres.
I potser, coincidim en les conclusions.
Perquè la nostra principal intenció és experimentar, no tancar-nos a absolutament res, sobrepassant sempre els límits d’allò “suficient i adequat” portant als extrems més volats les nostres idees, considerant-les sempre com a bones i per conseqüència; sorprendre.
Perquè sí, perquè ens agrada.
“Absurd, colors freds, plastilina i finals tristos però no tant”, van ser les bases de creació del projecte. (El concepte d’absurd, l’hem utilitzat no com a “contrari a la raó o al sentit comú”, sinó com a impuls per a no tancar-nos a res).
Potser no tot ha de tenir una justificació.
Potser si.
Potser hauríem de ser més valents.
Potser no.
Potser els esforços no són necessaris.
Potser si.
No existeixen els límits.
Segurament no

GENESIS
Iria Corominas, Queralt Guinart, Paula Fiuela, Júlia Jiménez i Maria Vilar

Criticar els estereotips que ha creat la nostra societat és el que dóna peu a aquest projecte. Sense un fil argumental, un seguit d’imatges insultant-se s’intercalen amb imatges de les parts del cos nu de diferents persones. Els insults en augment i l’apropament de les imatges cada vegada més intens produeixen estrès, com la mateixa pressió social a l’hora d’etiquetar-nos. Hem fet el projecte perquè tenim alguna cosa a dir. Tots som persones; tots sortim i acabem al mateix lloc.

WHAT ABOUT YOU?
Dani Bueno, José López, Marta Vila, Laura Ricart, Mireia Rubio i Eva Vílchez

Inicialment, la idea que teníem en ment era bastant complicada, ja no pel fet del temps del que disposàvem, sinó que era difícil de portar-ho a terme. Volíem representar la dificultat que tenen les persones que disposen de poc capital a l’hora d’estudiar, comparant-ho amb famílies benestants i la facilitat que suposa la formació per a aquestes. Aquesta idea va derivar a una altra bastant similar (relacionada amb els estudis) i volíem mostrar que per tenir una bona educació i aconseguir una feina exemplar, necessitàvem esforç, molt de treball i ganes d’aprendre. Finalment, per problemes d’organització vam tenir una idea molt simple, però que convida a reflexionar sobre el nostre futur i si de veritat som capaços de vèncer els obstacles necessaris per aconseguir els nostres objectius. Hem fet fotografies de persones desconegudes del carrer i les hi hem preguntat quin era el seu somni (professional) i quina era la feina que estava fent a l’actualitat.
La conclusió és que encara que de vegades la sort jugui al nostre favor, hem d’aprendre a lluitar pels nostres somnis i no perdre mai l’esperança, perquè la força de voluntat és essencial per aconseguir els nostres propòsits.

XORIÇO
Cristina Albó, Arnau Dinarès, Joan Dorca, Sandra Funes, 
Carla Serra, Adai Suriñach, Magalí Vilalta i  Pau Vilella.

El nostre curtmetratge tracta d’una manera metafòrica sobre el què en diríem un “xoriço” en el context de la corrupció política.
En ell expliquem el dia a dia d’un empresari corrupte el qual roba directament de les classes inferiors; d’alguna manera aquestes escenes exageren la realitat ja que els corruptes no roben de primera mà, sinó que molts cops tarden temps a ser descoberts. En el final d’aquest curt, es veuen els personatges que han estat víctimes de l’empresari venjant-se d’ell, cosa que significaria una revolució contra el govern que actualment ens “roba” d’alguna manera.
Està realitzat en vídeo. Hem escollit aquest tema perquè és una situació que ens preocupa, que vivim actualment i cada dia veiem als diaris i noticies com empitjora. Per a nosaltres aquest vídeo és com una protesta pacífica, una metàfora de com veiem el nostre entorn.

ETIQUETATS
Míriam Bruguera, Anna Escarrabill, Eduard Estrella, Violeta Picó i Núria Tió

El nostre curtmetratge, exagera el fet amb que la societat ens critica i ens posa etiquetes. Vam escollir aquest tema perquè és un tema que considerem molt important i ens afecta a tots. Al principi, no sabíem ben bé com representar-ho, vam pensar en utilitzar: pintura, pigment, roba de colors… però al final, la idea que ens va agradar més va ser posar etiquetes, literalment. Fent aquest curtmetratge, hem descobert que treballar en grup no és fàcil i que cal dedicació i compromís. A pesar de tots els problemes que em tingut, el curtmetratge ha quedat millor del que ens esperàvem. Esperem que el curtmetratge us agradi, i sobretot, si vols descobrir la veritat, destapa l’etiqueta i mira què hi ha al darrere, potser t’emportaràs una sorpresa.

TEMPORITZACIÓ

Del 16 d’octubre de 2013 al 26 de febrer de 2014 (18 sessions d’1h 30 minuts).
Els dimecres de 15.00 a 16.30 h.