22 minuts en tren

EQUIP COL·LABORADOR
Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona
M|A|C de Mataró

22minuts_6 M_B_1

22 minuts és el temps que dura el trajecte en tren des de l’estació de Mataró a l’estació de Badalona.
Aquest és també el trajecte habitual de molts alumnes mataronins que es desplacen cada dia per anar a la Pau Gargallo.
I més enllà d’aquest recorregut, els desplaçaments en tren ocupen la quotidianitat dels trajectes diaris de moltíssima gent; vertebren el territori allargassat de la comarca del Maresme que es desplega arran de mar fins a Barcelona; dibuixen el paisatge, des de la
finestra o dins del vagó; i narren mils d’històries, reiterades o no, de cada un dels seus passatgers.

OBJECTIUS
Apropar el treball creatiu a la quotidianitat.
Buscar noves plataformes d’exhibició.
Donar visibilitat als llenguatges narratius i a la veu de joves creadors.
Establir analogies entre el trajecte físic i el procés creatiu.

Es desenvoluparà la proposta a projectes d’il·lustració, es tracta de treballar aquest concepte de trajecte (des de tots els vessants i punts referencials que s’estableixin). Està previst que en l’inici del procés creatiu, es pugui comptar amb les aportacions de Perejaume, que a mode de conferència-tertúlia, per eixamplar el marc de referència d’aquest projecte.
A priori els resultats del procés del taller poden ser diversos (projectes individuals, projectes de grup) i els formats també (fanzine, animació, còmic escrit, còmic animat, etc). Per poder portar a terme la producció es crearà un grups d’alumnes en pràctiques de Il·lustració, Disseny gràfic imprès, Disseny gràfic interactiu amb el suport d’un professional extern (Daniel Montes).
Però sí plantegem una implicació pública del projecte amb formats també diversos:

 • Repartir algun fanzine/còmic/etc. als usuaris del tren
 • Exposar un relat amb dispositius de gran format (per exemple lones impreses) instal·lats a cada estació i/o tram del trajecte de manera que els usuaris del recorregut puguin construir/llegir/mirar la història durant els 22 minuts de trajecte entre les estacions de Mataró i Badalona.
 • Projecció de vídeo en els panells o monitors del tren. Peces finals o els making of.
 • Quan sigui possible, utilitzar els mupis/cartelleres de les estacions per col·locar-hi resultats dels tallers.

El procés del treball/workshop així com les accions que se’n derivin seran enregistrades i documentades per ser presentades a:
Badalona: lloc i dates a determinar;
Mataró: M|A|C Espai de Can Palauet (abril-maig de 2015)


TUTORS DEL PROJECTE
EASD Pau Gargallo. Paulina Muxart
M|A|C. Gisel Noè

ARTISTES/DISSENYADORS CONVIDATS
Perejaume
Daniel Montes

CURS I ESPECIALITAT
2n d’Il·lustració. Proposta
2n Estudis Superiors de Disseny Gràfic. Imatge Gràfica
2n de Gràfica Impresa i Gràfica Interactiva. Producció. Pràctiques a empresa amb el dissenyador Daniel Montes.

INSTITUCIONS COL·LABORADORES
Rodalies Catalunya. Generalitat de Catalunya
Consell Comarcal del Maresme
Consell Comarcal del Barcelonès Nord

ACTIVITATS I TEMPORITZACIÓ
EASD Pau Gargallo
Novembre-gener

 • Treball amb l’artista i els/les alumnes

Febrer-març

 • Registre i documentació
 • Producció dels materials resultants (per exemple fanzines o tires de
  còmic)
 • Producció de la intervenció pública
 • Registre i documentació
 • Intervenció pública
 • Exposició a les estacions, andanes i monitors del tren.
 • Acció de repartiment dels fanzines als usuaris del tren.
 • Registre i documentació

Abril (primera quinzena i fins a autorització)

 • Exposició del material enregistrat
 • Exposició del material editat
 • Edició de material de difusió
 • M|A|C Espai del 16 d’abril al 10 de maig

PROPOSTA

1. Llibreta d’apunts al tren.
L’alumnat haurà de fer el trajecte en tren, varies vegades, prenent apunts en una llibreta d’apunts personal, que es repartirà, igual, a tot l’alumnat. Hauran d’omplir-la tota. En ella aniran registrant, mitjançant el dibuix i anotacions, les diferents característiques de la gent que hi transita, prenent nota de diferents situacions o altres detalls que captivin la seva atenció. No només poden fer referència a la gent sinó també al paisatge, les olors, la llum, el pas dels minuts, les diferents hores del dia, el soroll, … tot el que vulguin retenir ho faran directament a la llibreta i al tren. (des de finals de desembre fins a mitjans de gener).

2. Catàleg documental.
S’editarà un full informatiu, tipus diari, que es podrà agafar a qualsevol estació del tren i es podrà tornar, si es vol a la sortida. Cercar un moble dispensador per dipositar aquests papers. Es farà el disseny del document a classe de Projectes.

3. Llibre acordió.
A partir d’algun suggeriment relacionat amb el trajecte i esbossat a la llibreta, hauran de crear un comunicat visual, amb caràcter més o menys narratiu poètic o documental, que traçaran al llarg d’un llibre tipus acordió, de format lliure. Podran ser tractats tot tipus de missatge: històries imaginàries, qüestions cronològiques, paisatgístiques, inventarials, comercials o el que vulguin.

4. Gran format.
A partir dels dibuixos i de les anotacions fetes a la llibreta, s’hauran de crear unes imatges per ser impreses en gran format, sobre lones, per ser instal·lades a les estacions i/o trams del trajecte de manera que els usuaris del recorregut puguin mirar-les, reconèixer-se, i captar una part o la totalitat el missatge.
També es preveu fer diversos vinils amb dibuixos dels personatges capturats al tren, i col·locar-los als vidres dels mateixos vagons que fan el recorregut. Aquestes imatges seran observades pels usuaris de dalt i a baix del tren.

5. Vídeo.
De la llibreta també se n’extrauran esbossos per dissenyar un muntatge audiovisual que es podrà reproduir en alguns monitors del tren, i ser exposat posteriorment a Mataró i Badalona. També s’ha de realitzar un vídeo amb tot el procés de treball, (Making of).

CALENDARI

A finals de gener: seran enllestides les llibretes, el llibre acordió i part del full informatiu/catàleg.
Febrer i març: amb la col·laboració d’un professional extern (Daniel Montes) i la participació en d’alguns alumnes (conveni de pràctiques) es farà tot el procés de producció fins a l’edició i instal·lació final de tot el material.

Abril-maig: s’exposarà el material inicial (llibretes d’apunts), les creacions posteriors: llibres, fulls informatius, fotografies i vídeos documentals, i alguna de les peces de gran format en indret seleccionat.

Més informació del projecte a la pàgina web del MAC:
http://www.mataroartcontemporani.cat/posts_exposicions/videos-2/

I a la pàgina web de l’EASD Pau Gargallo:
http://www.paugargallo.cat
http://www.paugargallo.cat/pgargallo/page/1/705/0/22-MINUTS-EN-TREN
http://www.paugargallo.cat/pgargallo/page/1/722/0/presentació-de-22-MINUTS-a-HIBRIDACIONS

Vídeos:
https://www.youtube.com/watch?v=WO1qofF0Y4E
https://vimeo.com/127011388

22minuts_5 22minuts_4 22minuts_3 22minuts_2 22minuts_1 Perejaume_1 Perejaume_2 Perejaume_3 Perejaume_4 Perejaume_5 M_B_5 M_B_4 M_B_3 M_B_2  estacio_matarol Estacio_Badalona