Seminari sobre el patrimoni, l’arxiu i la memòria històrica

EQUIP COL·LABORADOR
Escola Llotja
Col·lectivaccions
Sala Art Jove
Fabra i Coats (ICUB)
Sant Andreu Contemporani

Gunnar Knechtel Photography, Barcelona, Fabra i Coats, 13.02.2014. Actividad de los residentes. Salida de los asistentes al seminario Col·lectivaccions. HC02_Llotja_seminari_1

El seminari és una proposta que es dirigeix a artistes, investigadors i mediadors emergents interessats en donar-se a conèixer en diverses experiències, casos pràctics i estratègies relacionades amb com es treballa, des del sector artístic i cultural, la qüestió del patrimoni avui en dia.

El fil conductor del seminari és el de crear una comunitat d’aprenentatge basada en la producció col·laborativa, crítica i coherent. És una oportunitat de treballar a partir de casos reals i de sotmetre a discussió els processos creatius i de producció. La trobada generarà un espai on discutir qüestions de política, discurs, reconstrucció del procés, i generació d’interlocució-formació amb altres agents del context local.

L’esdeveniment emergeix com una aposta a la creació d’un espai de formació transversal entre les Escoles d’Art, els centres d’art, les institucions i el agents culturals i educatius, on poder discutir elements fonamentals en la professionalització dels artistes i dissenyadors/es emergents, per tal d’establir una línia de formació pública més enllà del treball fet a les assignatures o als tallers i per concebre el context cultural com un espai de formació contínua.

Durant tres dies, s’obrirà un espai de formació teoricopràctica que s’organitza a partir de tres eixos principals:

11 de març: Patrimoni: i el paper de les escoles d’art i les institucions
12 de març: L’arxiu com a estratègia d’acció i intervenció
13 de març: Treballar la memòria històrica des del temps-ara


OBJECTIUS
Continuïtat de la col·laboració amb Fabra i Coats, Fàbrica de Creació, Sala d’Art Jove i Sant Andreu Contemporani entre altres agents i institucions.

Ens interessa que tant els processos, com els resultats i col·laboracions es mantinguin en el temps, per això, una premissa important de les activitats és que repercuteixin finalment en relacions de futur i tinguin un impacte en la labor docent i en l’alumnat de l’escola Llotja.
Durant el seminari hi haurà espai per a la presentació de projectes relacionats amb la temàtica, metodologia i activitats del 240 aniversari. De caràcter públic i gratuït, és un moment per reflexionar amb tota la comunitat cultural i pedagògica sobre les nostres pràctiques. A més a més, es farà la presentació de la publicació de Col·lectivaccions fruit del projecte de l’any anterior, i que sorgeix com encàrrec a les persones convidades a les jornades a Fabra i Coats (febrer 2014).

ACTIVITATS I TEMPORITZACIÓ
11, 12 i 13 de març del 2015

TUTORS DEL PROJECTE
Nora Ancarola
Col·lectivaccions (José Antonio Delgado Garcia, Rachel Fendler i Judit Vidiella)

ARTISTES CONVIDATS
El seminari tracta d’introduir i treballar projectes i iniciatives que s’intercedeixin al patrimoni local, a partir d’una sèrie de ponències convidades de, per exemple:

**llista provisional

DIA 1: patrimoni, i el paper de les escoles d’art i institucions
– Pilar Velez (DHub)
– Nora Ancarola (Llotja)
– Jordi Pino (Sant Andreu Contemporani)
> Projecte: arxiu mòbil

DIA 2: l’arxiu com a estratègia d’acció i intervenció
– Oriol Fontdevila (Sala d’Art Jove i comissari independent vinculat al projecte Prototips en codi obert)
– Laurence Rassel (directora, Fundació Tàpies)
– Maite Muñoz (arxivista, MACBA)
> Projectes: Prototips en codi obert; MeLa

DIA 3: treballar la memòria històrica des del temps-ara
– Xavier Antich (Universitat de Girona)
– Joan Roca (MHUBA) i els Amics de Fabra i Coats
> Projecte: Ruta de autor

CURS I ESPECIALITAT
Interdisciplinars: dins del seminari es presentarà el projecte (en procés) titulat “arxiu mòbil,” elaborat per 80 alumnes de diferents disciplines durant el 2n quadrimestre. L’arxiu recull els resultats dels processos de treball del projecte 240+.

A més a més, el seminari ofereix una modalitat de taller, que complementa les ponències públiques. Com l’any passat, oferim una sessió de formació a l’alumnat de diverses escoles d’ESDA, amb el motiu de aprofundir i posar en acció algunes de les idees i estratègies tractades durant les sessions de matí.